poster GDDO definitiefOp zaterdag 10 november organiseerden de vijf cultuurfondsen in Museum Dr. Guislain te Gent een boeiend totaalprogramma ter afsluiting van de herdenkingsperiode '14-'18. Lees op de website van Knack ons opiniestuk 'Hoe de geschiedenis zich herhaalt en waarom we ervan moeten leren'. Hierna een fotoverslag van de keuzesessies in de namiddag en de twee beklijvende voorstellingen 's avonds. 

11 november 1918. In het bos van Compiègne wordt de Duitse capitulatie ondertekend. Dit maakt een einde aan de Groote Oorlog. Meer dan vier jaar van geweld en conflict laten diepe wonden en onherstelbare littekens achter. Sindsdien herdenken we op die dag de getroffenen van Wereldoorlog I en van alle andere conflicten die onze wereld teisteren. 100 jaar na datum organiseren de vijf Vlaamse cultuurfondsen 'Geraakt door de oorlog', omdat conflict en oorlog niemand onberoerd laten.

Het evenement focust niet alleen op het verleden, maar legt de link naar huidige conflicten in de wereld en de vluchtelingenstromen die die op gang brengen. Debat, literatuur, poëzie, lezingen, voordracht en muziek: het multidisciplinair en gevarieerd programma zet de bezoeker aan tot het kritisch in vraag stellen van vroegere en hedendaagse conflicten en van de wereld rondom zich.

 

Namiddagprogramma keuzesessies 1:

Keuzesessie 1: Poëzie op alle fronten
Dichter Koen Stassijns brengt een originele lezing rond WOI waarin het accent ligt op een oorlogsliefde tussen een Engelse dichteres en een Engelse dichter, die nabij Ploegsteert vecht. Stassijns laat ook een aantal dichters van de verliezende kant aan het woord.

Keuzesessie 2: Debat ‘Vluchtelingen vroeger en nu’
Panelleden Daniel Demoustier (cameraman in oorlogsgebieden), Christophe Declerq (behaalde in 2015 aan het Imperial College Londen een doctoraat over Belgische vluchtelingen), Ludo De Brabander (Vrede vzw) en Manal (vluchtelinge uit Syrië) staan stil bij de vluchtelingenstromen die conflicten, vroeger en nu, op gang brengen. Annelies Beck modereert het debat.

IMG 3580

IMG 3575

Keuzesessie 3: Lezing ‘Oorlog en trauma’
Door Patrick Allegaert, artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain

Veel soldaten van WOI vertoonden bizar, angstig en gestoord gedrag, sommigen spraken van shell shock. In het begin van de 20ste eeuw focuste men op de shock zelf, nu gaat veel aandacht naar het post-traumatisch stress syndroom. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed toen en nu, dat is het onderwerp van deze lezing.

Keuzesessie 4: Marktzangers bezingen de Groote Oorlog
Erik Wille brengt markt- en volksliederen uit de Eerste Wereldoorlog.

Nooit werd een oorlog meer bezongen dan WOI. In de vele liedjes geven marktzangers informatie die we niet of nauwelijks lezen in geschiedenisboeken. Zij brengen vooral informatie over het onnoemelijk leed dat de oorlog bracht. Marktzangers informeerden met hun ‘vliegende blaadjes’ de gewone man over het reilen en zeilen in de maatschappij. Vooral de plattelandsbevolking was in die vroegere tijden onwetend over wat zich in het land en in de wereld afspeelde. De marktzanger was een welgekomen gast en werd ongemeen populair bij het volk.

Keuzesessie 5: Kinderateliers en –workshops (tot 16.30u)
Breng uw (klein)kinderen mee want we voorzien een aangepast programma voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar en voor tieners van 10 t.e.m. 14 jaar.

 

IMG 3569 

 

Namiddagprogramma keuzesessies 2:

Keuzesessie 1: Literair oorlogslief
Tom Lanoye en Bruno De Wever geven een bloemlezing uit de voor hun meest beklijvende oorlogsliteratuur. Ze gaan hierover in dialoog met het publiek.

Lees hier het interview met Bruno De Wever (initiatief van het Davidsfonds): Moeten we parallellen trekken tussen vroeger en nu? Kan oorlogsliteratuur louterend werken? Het zijn vragen waarop De Wever genuanceerde maar krachtige antwoorden geeft in het interview!

Keuzesessie 2: Poetry Slam

Poetry Slam is een vorm van hedendaagse poëzie. De performer brengt zijn teksten met veel intonatie, ritme en lichaamstaal. De teksten worden uit het hoofd voorgedragen en zijn zowel kritisch, dramatisch als humoristisch. Het is een energieke stroom van woorden, waardoor het op rappen lijkt.

Slambacht is een poetry slam collectief gevestigd in Gent. In 2016 wonnen ze de eerste team Belgische poetry slam. Daardoor mochten ze kalibreren op het Europees kampioenschap slam. De groep focust zich op collectieve bewustwording door het brengen van teksten die oogkleppen opvreten. Men zegt dat dat het een soort magie is die je enkel snapt als je erbij bent geweest.

Keuzesessie 3: Lezing ‘Oorlog en trauma’
Door Patrick Allegaert, artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain

Veel soldaten van WOI vertoonden bizar, angstig en gestoord gedrag, sommigen spraken van shell shock. In het begin van de 20ste eeuw focuste men op de shock zelf, nu gaat veel aandacht naar het post-traumatisch stress syndroom. Hoe kijken psychiaters, verslaggevers, kunstenaars en oorlogsfotografen naar oorlogsgeweld en psychisch leed toen en nu, dat is het onderwerp van deze lezing.

Keuzesessie 4: Concert 'Brüder nicht schiessen!' (Duwoh)
Bernard Van Lent (accordeon, groep Wannes van de Velde) en Anke Hintjens (zang) nemen je mee op een muzikale reis over verzet en weerstand tijdens WOI. Terwijl de soldaten in de modder sterven, zitten de officieren warm in hun verafgelegen commandoposten. Door de gigantische miserie die mensen kennen groeit de aversie tegen de oorlog zienderogen. Overal in Europa ontstaat weerstand tegen het bloedvergieten en tegen ongelijkheid. In meerdere landen worden heersende regimes aan het wankelen gebracht. Liederen over desertie, gezongen pamfletten over de achturendag, getoondichte afkeer van koning en tsaar. Waar mensen steun zoeken bij elkaar, wordt er gezongen. Ook dat is de Groote Oorlog.

Keuzesessie 5: Kinderateliers en –workshops (tot 16.30u)
Breng uw (klein)kinderen mee want we voorzien een aangepast programma voor kinderen van 5 t.e.m. 9 jaar en voor tieners van 10 t.e.m. 14 jaar.

 

Avondprogramma keuzesessies:
Keuzesessie 1: 'Vriend of Vijand'
Een beklijvende voorstelling met muziek van Bram Vermeulen uit het album 'Oorlog aan den Oorlog' en de theatervoorstelling ‘Mannen Maken Oorlog’, gebracht door o.a. Katarina Vermeulen en Wigbert. Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx verweeft zijn persoonlijke oorlogservaringen en unieke -beelden tussen de songs door.

IMG 3594

Keuzesessie 2: Eigenlijk is ’t allemaal zo erg niet.
Monoloog van en door Luckas Vander Taelen, opiniemaker en gewezen politicus.

Met ‘Eigenlijk is ’t allemaal zo erg niet!’ vertelt Luckas Vander Taelen over hoe hij op 22 maart 2016, de dag van de Brusselse aanslagen, wakker wordt door het gezang van vogeltjes. Enkele uren later vraagt hij zich af of Mohamed Abrini, de man-met-het-hoedje, dat ook gehoord heeft. Hij heeft het ook over afstanden in het heelal en het eerste optreden van Jerom èn waarom de strip ‘De Dolle Musketiers’ van Suske en Wiske voor hem even belangrijk is als de Koran of de Bijbel. Hij onthult verder waarom er geen 72 maagden op martelaars wachten in de hemel. Hij spreekt, lacht, roept, loopt, springt en danst. Gerenommeerd muzikant Tuur Florizoone geeft met zijn accordeon de voorstelling extra kracht.

Doorlopend was er toegang tot de tentoonstelling ‘Prikkels’ in het museum Dr. Guislain, kunstwerk ‘In Flanders Fields’, kaartenmap met duiding voor blinden en slechtzienden.

Neem via deze link ook een kijkje op de website van het project 'Geraakt door de oorlog'! De organisatie was een samenwerking met de vijf cultuurfondsen (Davidsfonds, Masereelfonds, Rodenbachfonds, Vermeylenfonds en Willemsfonds) en het Museum Dr. Guislain.

poster GDDO definitief