Activiteiten

wandeling: multicultureel Gent vandaag
Rodenbachfonds

Maandag 17 Juli 2017, 14:00 - 17:00

In de buurt van de Sleepstraat zorgden verschillende migratiegolven voor een 'kleurrijke' wijk. Onze gids laat ons kennismaken met diverse facetten van deze ‘nieuwe Gentenaars’ en we brengen een bezoek aan de oudste moskee van Gent.

Via Oudburg, waar heel wat restaurants Turkse, Chinese, Japanse, Nepalese of... Belgische gerechten aanbieden, komen we aan het Sluizeken waar de "oude Turkse" wijk zich bevindt.

We bezoeken enkele Turkse handelszaken, al moeten we ermee rekening houden dat er eventueel enkele gesloten zijn omdat heel wat bewoners in juli en augustus naar hun land van oorsprong trekken. Bij de juweliers zien we fijn bewerkt filigraangoud en kleurrijke sieraden, een vroegere wijkbioscoop is nu omgetoverd tot een kleine "bazaar", enz.

De school ‘De Triangel’ heeft leerlingen van zeer diverse oorsprong. Dat is niet verwonderlijk als men weet dat Gent momenteel inwoners telt van 160 verschillende nationaliteiten. Deze ‘nieuwe Gentenaars’ komen de laatste jaren vooral uit Bulgarije, maar ook de Nederlanders zijn talrijk.

Langs het Godshuishammeke en de Jakob Van Caeneghemstraat bereiken we de Leieoever waar in de vroegere textielfabrieken veel Turkse arbeiders werkten.

Het traject leidt verder naar de Sint-Jorisbrug en de Dampoortstraat (met opnieuw handelszaken uit verschillende landen).

In de Sint-Machariuswijk bezoeken we tot slot de Eyup Sultan moskee. Dat bezoek wordt begeleid door de verantwoordelijke van de moskee. Hij geeft heel wat uitleg en beantwoordt graag al uw vragen. We sluiten af met een lekkere Turkse thee in de cafetaria.

een wandeling van de Gentse Gidsen

afspraak: om 14u aan de Zuivelbrug recht tegenover café ’t Kanon (Meerseniersstraat 17, 9000 Gent), einde voorzien omstreeks 17u aan de moskee

deelname: 10 euro

inschrijven: vóór 12 juli 2017 (verschuldigde bedrag daarna overschrijven op BE73 0682 0127 8360 met vermelding ‘multicultureel Gent vandaag’)

multicultureel1