Activiteiten

bezoek aan Train World (Schaarbeek)
Rodenbachfonds

Dinsdag 04 December 2018, 13:30 - 17:00

‘Ontdek de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen’

Het station van Schaarbeek ligt centraal op het Belgische spoorwegnet, in het hart van Europa, op het tracé van de eerste spoorlijn in België tussen Brussel en Mechelen. Het is een van de pareltjes van de Belgische spoorwegarchitectuur.

Het Belgische spoorwegnet is het oudste van het Europese vasteland. Het breidde zich razendsnel uit. Zowel de staat als bedrijven droegen hun steentje bij en investeerden in de ontwikkeling van het net en de bouw van locomotieven. Vijf stoomlocomotieven staan hier in de kijker, waaronder de Pays de Waes, de oudste nog bewaarde stoomlocomotief in Europa. Op een echte spoorlijn ontdek je de evolutie op het vlak van techniek en veiligheid. Niet te missen is het unieke filmmateriaal van de elektrificatie van de lijn Brussel-Charleroi!

De erfgoedcollectie van de NMBS omvat naast historische voertuigen een groot aantal objecten, foto’s, films, affiches, boeken, documentatie en historisch archief.
In Train World krijg je de waardevolste en meest sprekende stukken te zien, maar uiteraard is er nog veel meer!

Train World is meer dan een spoorwegmuseum, het is een unieke spoorervaring die je van de allereerste stoomlocomotieven tot de flitsende hogesnelheidstreinen brengt! Laat je verrassen door de wondere wereld van het spoorweguniversum terwijl je door een adembenemend landschap wandelt. Droom weg bij de legendarische locomotieven of de grandeur van de koninklijke rijtuigen en neem plaats in de stuurcabine van een locomotief.

Ontdek hoe de stationsarchitectuur telkens weer inspeelt op de nieuwe behoeften van de reizigers en maak kennis met het leven achter de loketten. Ontdek hoe de mythische trein inspiratiebron was -en nog steeds is- voor tal van cineasten, kunstenaars en schrijvers.

afspraak: om 13.25u in de lokettenhal van het station Schaarbeek (de rondleiding begint om 13.30u) - de ingang van het museum bevindt zich in het voormalige stationsgebouw van Schaarbeek
deelnameprijs: 9 euro
inbegrepen: gids
niet inbegrepen: het toegangsticket (zie hieronder)
inschrijven: vóór 23 november 2018 via 09/223 77 42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - het verschuldigde bedrag daarna overschrijven op BE73 0682 0127 8360 met vermelding ‘Train World’
de dag zelf zijn we bereikbaar op: 0489/15.22.40

Bij inschrijving laten weten of u met de wagen komt of met de trein:
* Indien u met de trein komt, koopt u zelf een B-dagtrip ‘Train World’. Daarin zit uw treinreis tot Schaarbeek én de toegang tot het museum begrepen.
* Indien u met de wagen komt, moet de toegang nog ter plaatse worden betaald. Afhankelijk van het aantal personen kunnen we van het groepstarief genieten of geldt een ander tarief. Naast het stationsgebouw is er parkeerplaats voor auto’s. U vraagt de voucher aan de kassa van het museum.
Bij aankomst dient u uw bankkaart in te voeren. Bij vertrek scant u eerst de voucher en brengt u opnieuw dezelfde bankkaart in om buiten te kunnen rijden.