We gaan op zoek naar vormen van hedendaags Vlaams bewegen. Onze samenleving evolueert in sneltempo. Wat leeft er in Vlaanderen? Welke droombeelden hebben we voor het Vlaanderen van morgen? Hoe kunnen we vandaag bijdragen aan de realisatie daarvan? De projecten steunen op actieve burgers die zich verenigen rond een 'passie' die ze hebben voor hun buurt; voor het Vlaanderen waarin we leven. Iedereen die in Vlaanderen woont, is welkom om aan deze activiteiten deel te nemen. Dé slagzin in onze missie luidt niet voor niks: ‘We streven naar een open beleving van de Vlaamse identiteit.’ Ga mee met ons op zoek en vooral… bouw samen met ons mee aan engagement in uw buurt!

   

 

DOE-MARKT

Wat?

'Deel je passie met je buur(t)'! De DOE-MARKT is een concept voor afdelingen van het Rodenbachfonds.

Organisatie?

De DOE-MARKT is een organisatie van een afdeling van het Rodenbachfonds, met ondersteuning van het nationaal secretariaat en in samenwerking met lokale vrijetijdsverenigingen.

Waarom?

Op de DOE-MARKT maken bezoekers kennis met een ruim aanbod aan vrijetijdsbesteding in hun buurt. Bezoekers aan de DOE-MARKT kunnen zich inschrijven bij de vereniging(en) naar hun keuze.

Hoe?

stappenplan opmaken

De afdeling en het Rodenbachfonds onderzoeken welke vrijetijdsorganisaties er in de brede omgeving actief zijn. Ze spreken af wie welke organisatie contacteert en uitnodigt voor deelname aan de DOE-MARKT. Per deelnemer maken we een technische en inhoudelijke fiche op.

budgetteren

Het Rodenbachfonds maakt een gedetailleerd budget op. De kostenverdeling spreken we vooraf duidelijk af en zetten we op papier. Sponsoring zoeken is een taak voor beide partners.

actie ondernemen

Volgens de opgemaakte planning in het stappenplan gaan beide partners aan de slag, in permanent overleg.

Waar/wanneer?

De afdeling zoekt een geschikte en betaalbare locatie.

Evaluatie?

Na de DOE-MARKT ontvangen alle deelnemende partners een evaluatieformulier. Met de resultaten van deze bevraging evalueren beide organiserende partners de DOE-MARKT. Er is een terugkoppeling van de resultaten naar de deelnemers.

Contactpersoon: Alja Leus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0497/828.777

LOCATIES:

- zondag 28 mei 2017: Asse (i.s.m. Mallepietje Asse) > Klik hier voor een verslagje!

hobbymarkt 029hobbymarkt 146hobbymarkt 100hobbymarkt 067

 

 

ASSYRISCHE DAG

MechelenMechelen MelikanMechelen August ThiryOp zondag 5 juni 2016 organiseerden we, i.s.m. de VVB, een Assyrische dag in Mechelen. In de voormiddag woonden we een misviering in het Aramees bij. Na lunch volgde een voordracht door Melikan Kucam, voorzitter Vlaams-Assyrisch Huis, en August Thiry, docent en schrijver van 'Mechelen aan de Tigris'.

Vandaag de dag wonen er ongeveer 500 Assyrische families in de regio Mechelen. Ze vluchtten in de jaren '80 en begin jaren ’90 uit Zuidoost-Turkije. De meesten zijn afkomstig uit Hassana, aan de Tigris, vlakbij de Syrisch-Iraakse grens, dat één van de laatste christelijke dorp was in het moslimgebied van de Bothan-vlakte. Dit gebied zat gewrongen tussen Turken en Koerden. Beide partijen beschuldigden de bevolking ervan kaart te trekken voor de andere partij. In de winter van 1993 kwam een Turks legerofficier melden dat zij nog 20 dagen de tijd hadden om te vertrekken. Iedereen verliet het dorp en de Turken staken de huizen in brand en vernielden de moestuinen.

De Assyriërs gaan er prat op afstammeling te zijn van de eerste christenen. Hun volk leefde dus een kleine 2000 jaar in het vruchtbare land van Tigris en Eufraat. Nog steeds spreken zij een taal die verwant is aan het Aramees van de eerste christenen, namelijk het Sureth.

De Assyrische kerkelijke rituelen rond huwelijk, doop en begrafenis zijn sterk geënt op de tradities van het land van herkomst. Als er iemand trouwt komt de hele gemeenschap meevieren, ook diegenen die in het buitenland wonen.

 

 

VLAANDEREN FEEST!

Vlaanderen Feest

Vlaanderen Feest! mikt ieder jaar op een brede 11-daagse activiteitenwaaier, vanaf 1 juli, als aanloop naar de Vlaamse Feestdag, met 11 juli als orgelpunt. Ook heel wat afdelingen van het Rodenbachfonds zetten dan activiteiten op poten gezet en komen op die manier in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro. Klik hier voor een overzicht en fotoverslagen van enkele activiteiten in 2016 en hier voor een sfeerverslag van 'Kampenhout durft zingen' in 2017!

 

 

VAKANTIE IN EIGEN STAD

Met de projectwerking 'Vakantie in eigen stad' hebben we in de zomer enkele ontspannende activiteiten in petto voor onze afdelingen en sympathisanten:

 

donderdag 7 juli 2016 - Kluisbergen

Voor de 15de keer al organiseren Piet en Lieve, de bezielers van galerie Beukenhof te Kluisbergen, dit jaar hun beeldentuin. Ze leidden vol enthousiasme sympathisanten van het Rodenbachfonds rond. Klik hier voor een sfeerverslagje.

 

vrijdag 22 juli 2016 - Gent

Tijdens de wandeling 'Passie zonder kompassie' ontmoetten we een aantal mensen met een functiebeperking, die ons op een hoogstpersoonlijke manier vertellen over wat hen passioneert: muziek, poëzie, theater, schilderen, koken… Lees hier het aangrijpende relaas van deelnemers Magda Van Mulders en Ludo Saenen (van onze lokale afdeling Vlaamse Kring Kontich).

 

dinsdag 23 augustus 2016 - Antwerpen

Op dinsdag 23 augustus 2016 namen enkele sympathisanten van het Rodenbachfonds deel aan een zoektocht, ontwikkeld door onze lokale afdeling Kugrako. Er werd halt gehouden aan 20 interessante locaties in ‘Klein-Antwerpen’, een wijk in de vorm van een hart! De antwoorden op de zoektocht konden ter plaatse worden gevonden. Lees meer...

 

maandag 17 juli 2017 - Gent

Bernadette van de ‘Gentse Gidsen’ liet ons kennismaken met diverse facetten van de “nieuwe Gentenaars”. In de buurt van de Sleepstraat zorgden verschillende migratiegolven voor een 'kleurrijke' wijk. Lees hier een kort verslagje!

 

vrijdag 18 augustus 2018 - Kluisbergen

Na het succes van vorig jaar, trokken we weer naar Kluisbergen voor de 16de editie van Sculptour. Dit jaar stond de beeldentuin in het teken van betovering en vervoering. Klik hier voor een sfeerverslagje!

 

 

IN MIJN STAD VOEL IK ME THUIS

Werp een blik op onze Facebookpagina!

Op zaterdag 5 mei 2018 namen 45 ouders en hun jonge kroost in kinderdagverblijf 'De Biotoop' deel aan ons project ‘Gent, kindvriendelijke dag’. Klik hier voor een kort verslagje! Dit project krijgt zeker een vervolg in 2019!