multicultureel 000Op maandag 17 juli liet Bernadette van de ‘Gentse Gidsen’ ons kennismaken met diverse facetten van de “nieuwe Gentenaars”. In de buurt van de Sleepstraat zorgden verschillende migratiegolven voor een 'kleurrijke' wijk. Een kort verslagje!

 

 

Gent telt momenteel inwoners telt van 160 verschillende nationaliteiten. Deze ‘nieuwe Gentenaars’ komen de laatste jaren vooral uit Bulgarije, maar ook de Nederlanders zijn talrijk. De Turken, die in Gent wonen, zijn bijna allemaal afkomstig uit Emirdag, een stadje van 20.000 inwoners.

Via Oudburg, waar heel wat restaurants Turkse, Chinese, Japanse, Nepalese of... Belgische gerechten aanbieden, kwamen we aan het Sluizeken waar de "oude Turkse" wijk zich bevindt. Jammergenoeg waren heel wat Turkse handelszaken gesloten, omdat heel wat bewoners in juli en augustus naar hun land van oorsprong trekken.

Langs het Godshuishammeke en de Jakob Van Caeneghemstraat bereikten we de Leieoever waar in de vroegere textielfabrieken veel Turkse arbeiders werkten. De beluiken zijn er nog steeds, al zijn ze natuurlijk veel comfortabeler geworden.

Het traject leidde verder naar de Sint-Jorisbrug en de Dampoortstraat (met opnieuw handelszaken uit verschillende landen).

In de Sint-Machariuswijk bezochten we tot slot de Eyup Sultan moskee, de oudste van Gent, die met eigen middelen werd opgericht. We kregen er heel wat uitleg over de werking van de moskee en de rituelen binnen de islam (bijvoorbeeld 5 keer per dag bidden, uiteraard niet altijd in de moskee). Er is ook een schooltje aan verbonden, waar op zaterdag een 200-tal meisjes en op zondag een 200-tal jongens de Koran leren lezen. We sloten af met een lekkere Turkse thee in de cafetaria.

multicultureel 001

multicultureel 003

multicultureel 005

multicultureel 006

multicultureel 007

multicultureel 008

multicultureel 014

multicultureel 016

multicultureel 018

multicultureel 024