Kluisbergen4Voor de 15de keer al organiseren Piet en Lieve, de bezielers van galerie Beukenhof te Kluisbergen, dit jaar hun beeldentuin. Op donderdag 7 juli 2016 leidden ze vol enthousiasme sympathisanten van het Rodenbachfonds rond. Een sfeerverslagje.

De tuin is niet zomaar een tuin, de galerie niet zomaar een galerie. Dat zullen we meermaals tot onze grote verbazing ontdekken.

Na de regenvloed in juni trakteren de weergoden ons op prachtig zomerweer. Niet te heet, wel heel zonnig. De ideale dag om met gemakkelijke schoenen naar Kluisbergen te trekken. De prachtige Vlaamse Ardennen zijn beslist heuvelachtig. Op hoge hakken kun je hier niet veel komen doen.

Gastvrouw Lieve en gastheer Piet wachten ons met een brede glimlach op aan de ingang van hun uitgestrekt domein. Gastvrijheid is echt wel het codewoord in dit huis, daar kunnen we de hele namiddag van proeven.

Kunstkenner Piet Willequet start de rondleiding met een toelichting over wat Shape Shifting eigenlijk wil zeggen. Dat is namelijk het thema van de beeldentuin 2016. Het zijn vormen die overgaan in andere vormen, heet het kort. Alle 150 beelden voldoen aan dit criterium.

In de prachtige heuvelachtig tuin van galerie Beukenhof, die 3,5 hectare groot is, staan zo’n 150 beelden van 35 kunstenaars verspreid opgesteld. De kunstenaars komen uit België en 7 omringende landen. Voor 22 kunstenaars is het de eerste keer dat ze in België exposeren. Net omdat het terrein erg groot is krijgt ieder beeld de aandacht die het verdient.

Tijdens onze 2 uur durende tocht door de glooiende tuin krijgen we bij ieder beeld vakkundige uitleg geserveerd door Piet over het beeld en de kunstenaar die het gemaakt heeft. Interessant ook is de uitleg over het tot stand komen van de tentoonstelling. Tussen oktober en maart reizen Piet en Lieve Europa door, steeds weer op zoek naar nieuwe kunstenaars. In april komen de reusachtige beelden aan op grote transportwagens. Vervolgens worden ze vakkundig geplaats in de prachtig aangelegde en onderhouden tuin. Ook een verdienste van Piet en Lieve!

De beelden zijn gemaakt uit de meest uiteenlopende materialen: hout, keramiek, metaal, brons, glas - en in heel verschillende stijlen en technieken. Sommige wegen enkele tonnen en zijn meters hoog.

Twee uur later en met voetjes die aan rust toe zijn is de honger naar iets fris acuut. Op hun zonnig terras met zicht op de tuin genieten we van een lokaal biertje. Heerlijk! Volgend jaar opnieuw is de vraag van iedereen. Dat beloven we graag!

Klik hier voor meer info! De beeldentuin is nog t.e.m. 25 september te bezoeken!

Kluisbergen1

 Kluisbergen2

Kluisbergen3

Kluisbergen5

Kluisbergen6

Kluisbergen7