prijs 1Tijdens onze ledendag reikten we de eerste ‘Passie voor je buur(t)’-prijs uit, aan twee afdelingen: ‘De Vlaemsche Stooringhe’ uit Waregem en ‘De Vrede Vlezenbeek’. Waarom zij de prijs wonnen, leest u hier.

 

Afdelingen konden zich kandidaat stellen met een project, dat een aantoonbare relatie heeft met wat er in de buurt leeft rond de thema’s ‘Woorden, Bewegen en Verbinden’ én dat een sociaal engagement in zich draagt. Voor deze eerste editie reikten we de prijs niet uit aan één, maar aan twee afdelingen. Ze ontvingen elk een cheque van 250 euro.

 

prijs 2

‘De Vlaemsche Stooringhe’ uit Waregem heeft dit jaar de 19de 'V-Route' georganiseerd.

Dat is een jaarlijkse fietstocht die plaatsvindt op 15 augustus. De fietstocht werd tot 2015 georganiseerd door de familie Verbeke uit Waregem. Omdat er geen vrijwilligers meer gevonden werden om alles in goede banen te leiden, dreigde de V-route te verdwijnen.

De V-Route is een bewegwijzerde route van 25 km die door Waregem, Wortegem en Kruishoutem loopt.

Dankzij een nieuwe, doorgedreven promotiecampagne in de vier gemeentes waar de vereniging actief is (Waregem, Anzegem, Deerlijk en Avelgem), werden dit jaar opnieuw 200 deelnemers verwelkomd.

Er werd ook nieuw leven geblazen in de kinderen V-route. Dit is een 9 km-lange route die door de allerkleinsten met de fiets kan afgelegd worden, uiteraard onder begeleiding.

Zo verbindt de vereniging niet alleen gemeenten maar ook generaties.

 

prijs 3

‘De Vrede Vlezenbeek’ organiseerde op 8 oktober een viering n.a.v. hun 100ste Postwegkrant, hun driemaandelijks tijdschrift. Hierin komt ook heel wat nieuws uit de “buurt” aan bod. Die speciale editie werd in kleur gedrukt op 300 exemplaren.

De Postwegkrant is meer dan een publicatie met een overzicht van de activiteiten van De Vrede Vlezenbeek. De afdeling ‘engageert zich sociaal’ in de gemeente, door standpunten in te nemen over gevoelige kwesties in de buurt, zonder dat ze zich op het politieke terrein begeven.

Als gemeente in de groene en Vlaamse rand rond Brussel (een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw) ijvert De Vrede Vlezenbeek in haar acties voor het behoud van het Nederlandstalig karakter van de regio. Zo schreven ze recentelijk handelaars en bedrijven aan die zich, bewust of onbewust, bezondigen aan tweetalige (Nederlands/Frans) uithangborden of publiciteitsborden die zichtbaar zijn van op de openbare weg. Aanleiding van de actie waren tweetalige totempalen (reclamezuilen) van de Crelan-bank.

Er was niet alleen de realisatie van de 100ste editie; er werd ook een tentoonstelling gerealiseerd met opvallende thema's uit de 99 vorige edities.

Naast de “interne” ‘Passie voor je buur(t)’-prijs gaan we vanaf volgend jaar ook een “externe” ‘Passie voor je buur(t)’-prijs uitreiken. De uitreiking van deze prijs zal gebeuren op onze Nieuwjaarsontmoeting op zaterdag 28 januari in Antwerpen. Kent u iemand of een organisatie, die zich op een bijzondere manier inzet voor de buurt? Dien dan zeker een kandidatuur in voor 14 januari 2017! Lees hier het reglement!

 

prijs 1