groepsfotoTijdens onze nieuwjaarsontmoeting, op zaterdag 28 januari in Antwerpen, reikten we onze jaarlijkse ‘Passie voor je buur(t)’-prijs uit aan het ‘Wereldkoor’ uit Dendermonde, waarin een tiental nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Met de prijs willen we een organisatie huldigen die zich op een bijzondere manier inzet voor de buurt en die extern is aan onze vereniging.

Met onze activiteiten willen we het lokaal engagement van burgers versterken en buren -in de breedste zin van het woord- samenbrengen. Jaarlijks reiken we twee ‘Passie voor je buur(t)’-prijzen uit aan projecten die hierin slagen. Tijdens onze nieuwjaarsontmoeting krijgt een organisatie, die niet verbonden is aan het Rodenbachfonds, de prijs; tijdens onze ledendag in het najaar, valt een van onze lokale afdelingen die eer te beurt. Aan de prijs is een bedrag van 500 euro verbonden.

De Raad van Bestuur van het Rodenbachfonds koos dit jaar voor het ‘Wereldkoor’ uit Dendermonde. Het koor is gegroeid in de schoot van een paar enthousiaste trajectbegeleiders van Agentschap Integratie en Inburgering en bestaat intussen ruim één jaar. Yolanda Gomez, afkomstig uit Venezuela, heeft de muzikale leiding. Nieuwkomers in Dendermonde kunnen hun muzikale talenten laten schitteren en delen met andere stadsbewoners. Elkaar leren kennen en appreciëren en samen zaken realiseren, dat past perfect in onze ‘Passie voor je buur(t)-werking.

Het koor bestaat uit muzikanten uit Brazilië, China, Iran, Rusland, Oekraïne, Armenië, Venezuela, Kroatië, Servië… en natuurlijk ook uit België. Ze zingen en spelen onder andere accordeon, gitaar, viool en tamtam. Met optredens op verschillende locaties brengen ze mensen dichter bij elkaar.

Het is belangrijk te benadrukken dat het Wereldkoor geen subsidies krijgt. Met eigen middelen worden instrumenten aangekocht. Ook de koorleidster doet alles vrijwillig: voorbereiding, uitwerken en kopiëren van partituren, enz. Ons financieel steuntje in de rug is voor hen zeker welkom. Sinds kort zijn ook andere steden en gemeenten (Wetteren, Sint-Niklaas, enz.) geïnteresseerd in het ‘Wereldkoor-concept’ dat in Dendermonde gestart is.

groepsfoto

enkele vertegenwoordigers van het Wereldkoor uit Dendermonde, Ilse Haentjes van het Agentschap Inburgering en Integratie, de voorzitter en enkele leden van de Raad van Bestuur van het Rodenbachfonds (Patrik Vankrunkelsven, Peter Annys, Jan Stoffelen en Thea Peeters) en gedeputeerde Luc Lemmens

Klik hier voor de Facebook-pagina van Wereldkoor Dendermonde en bekijk onder andere enkele filmpjes! 

 

20170127 Het Laatste Nieuws Dendermonde p 18

Het Laatste Nieuws, 27 januari 2017

20170128 Gazet van Antwerpen Waasland p 31

Gazet van Antwerpen, 28 januari 2017

20170128 Het Nieuwsblad Regionaal Dender p 4

Het Nieuwsblad, 28 januari 2017

2017 02 04 Wereldkoor Dendermonde

Het Laatste Nieuws, 4 februari 2017 

 

Nieuwjaarsontmoeting

De prijs werd uitgereikt tijdens onze nieuwjaarsontmoeting in school 'De Dames'. Vooraf was er een optreden van Kollektief Karambool. Ebbo Van der Kolk en Jan Sas brachten verhalen in de breedste zin van het woord, van middeleeuwse fabels tot zelfgeschreven autobiografische verhalen. Deze waren gelardeerd met korte non-verbale scenes waarin het vertelde even tot leven komt. De tweestemmige liederen gaven de voorstelling dan weer extra smaak.

DSCN2595

 

Tijdens de sfeervolle receptie volgde ook nog een woordje van de heer Luc Lemmens, eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen, en de heer Patrik Vankrunkelsven, voorzitter van het Rodenbachfonds.

nieuwjaarsontmoeting 035

nieuwjaarsontmoeting 036

nieuwjaarsontmoeting 039

nieuwjaarsontmoeting 040

nieuwjaarsontmoeting 047

nieuwjaarsontmoeting 051

DSCN2580